Pieczarki smażone

30 marca 2010

Grzyby

Porcje i czas

  • Porcja: dla 4 osób
  • Czas przygotowania: 25 minut

Składniki

  • 800 g pieczarek
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku sól, pieprz

Sposób przygotowania

  • Pieczarki oczyścić (patrz obok: przygo­towywanie pieczarek), opłukać, osuszyć, trzonki przyciąć. Czosnek obrać i zmiaż­dżyć z solą.
  • Pieczarki smażyć na oliwie, aż płyn z nich odparuje, zrumienić je, dodać czo­snek, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczywem lub jako do­datek do mięs.
  • Przed usmażeniem pieczarki można pokroić na pla­sterki.
  • Pieczarki można smażyć na maśle zamiast oliwy.
  • Pieczarki można smażyć na tłuszczu wytopionym ze 100 g pokrojonego w kostkę boczku i podawać ze skwarkami z boczku oraz zieloną sałatą z sosem wine-gret.
  • Pod koniec smażenia na patelnię można wlać 1 łyż­kę sosu sojowego i wymieszać z pieczarkami.
  • Przed podaniem pieczarki można posypać posieka­ną natką pietruszki.

Drukuj przepis

, , ,
Przeczytany: 21 306 razy

Jeden komentarz do “Pieczarki smażone”

  1. Agnieszka pisze:

    Nie zabardzo lubie pieczarki ale te zjem:))


Masz swoje zdanie? Dodaj komentarz